Emma och Elan tvåa i B-finalen i SM
Upphovsrätt: Anders Clark
Inlägg
Emma och Elan tvåa i B-finalen i SM
De har bara känt varandra i ett halvår. Målet var SM 2019 men nu har trettonåriga Emma Zetterling och hennes Elan kommit tvåa i mästerskapet ett år tidigare. – Jag försöker att inte tänka på hur stort det är, säger Emma.

Hon erkänner att hon är nervös. Trettonåriga Emma Zetterling sitter i det uppvärmda fikarummet i änden på Juringe stall. Mitt emot sitter hennes största supporter: Mamma Malin som själv lärde sig rida på Juringe som barn.

 

Emma har ridit och hoppat nästan hela sitt liv i helgen mötte hon sin största utmaning någonsin. Hon, valacken Elan och mamma Malin åkte från Stockholm till Helsingborg för att hoppa svenska mästerskapen. Som tur är har 13-åringen den ett år äldre Elan att luta sig på. Stallets största häst är en veteran som hoppat i flera europeiska länder i klasser upp till 140 centimeter.

 

Målet var att försöka nå SM med Elan till 2019 men framgångarna avlöste varandra och ledde till en plats på mästerskapet redan nu, ett halvår efter att Elan och Emma började hoppa tillsammans.

–  Vi hoppade lägre klasser och trappade upp. Till slut hade vi hoppat fem-sex omgångar på 120 centimeter, berättar Emma Zetterling som därmed redan kvalificerat sig till SM i år och 2019.

 

Innan Elan flyttade in i stallet tävlade Emma med B-ponnyn Sam som är en halvmeter lägre än Elan. Trots det gick hoppningarna med Sam bra och Emma har deltagit i flera större tävlingar på olika håll i landet. Men som för alla unga hästhoppare så tickar klockan. Åldersgränsen för hoppning med B-ponny gjorde att Emma fick se sig om efter en ny häst. Hon upptäckte Elan: en valack med erfarenheter från flera europeiska tävlingar i 140-klassen.

 

Jämfört med B-ponnyn Sam var Elan en jätte. Större än någon häst i Emmas stall. Att provrida var en utmaning i sig.

–  Han var väldigt stor men trots det gick han långsamt och hoppade snällt, säger Emma.

Till slut var det Elans personlighet som avgjorde det:

–  Han är väldigt, väldigt snäll, charmig och gosig. Det märks när han trivs, säger Emma och kliar Elan bakom örat. De står i stallgången och blir stirrade på av flera besökare men Elan är lugn och fokuserad på Emmas kliande.

 

Efter köpet fick Emma ta hand om både Sam och Elan. Mamma Malin beskriver hur Emma gick med de två hästarna i grimma: ena armen snett nedåt till Sam och andra armen snett uppåt mot Elan.

–  Det blev inte den bästa kroppsställningen.

Till slut hittade de ett nytt hem åt Sam och de senaste månaderna har Emma ägnat sin fulla uppmärksamhet åt Elan. I helgen åkte de till Helsingborg och hoppade SM i children-klassen där ekipaget tog sig till A-final. De valde dock att stå över då finalen hoppas över 125-centimeters hinder, som Emma och Elan inte tränat tillräckligt på. Istället valde Emma att hoppa B-finalen där de kom tvåa(!).

Kommentera
0 Kommentarer
loading...