De föreningar eller enskilda lag som registrerar en profil hos oss, kan sedan logga in här.
Då händer flera bra, lönsamma och spännande saker.
Så börja med att registrera en profil! Kom igång här!
- Hemligheten med ett bra smörrebröd är mycket pålägg, läckra färger och lite höjd på skapelsen, förklarar Patrik Karlsson-Jivegård medan han visar Joakim Ljungqvist hur salladsbladet ska ligga som en skål för att få pålägget att ligga stadigt på brödet.
Joakim Ljungqvist lämnar rollen som vd för Tillväxt Motala AB vid årsskiftet för att starta egen verksamhet. De senaste sex åren har hans arbete gett helt ny energi åt Motalas näringsliv.
- Vi har haft bra tajmning i allt vi har gjort, säger han. Dubbelspåret, bron och den nya riksvägen stod klara 2013 och vi lyckades paketera fördelarna det innebar.
- Det första vi gjorde var att försöka mejsla fram Motalas platsvarumärke. Lanseringen av ”Östergötlands sjöstad” är en av mina häftigaste upplevelser under åren i Tillväxt Motala AB.
Lalandia presenterades
Men det Motalaborna främst kommer att minnas Joakim Ljungqvist för är förstås att han var en av de som lyckats få danska Lalandia att planera en helt ny semesteranläggning i Motala. Under en lång period arbetade Joakim Ljungqvist med Lalandias ledning i Danmark för att övertyga dem om att Motala var den perfekta platsen för nästa etablering. Den 14 december 2016 hölls presskonferensen där planerna äntligen kunde avslöjas.
- Lalandias investeringsplaner är egentligen en följd av att vi så tydligt lyfte fram vad vi är starka på i Motala. Vad som gör oss unika. Och just den dagen är ett minne för resten av livet, säger han. Det vi presenterade var planerna för Sveriges största internationella investering i besöksnäring någonsin. Att få ha varit med om det känns helt fantastiskt.
Danmark har en särskild plats i Joakim Ljungqvists hjärta efter många resor till Jylland i barndomen och förstås efter alla kontakter med Lalandia inför den där decemberdagen 2016. Och vad är mer danskt än riktigt läckra smörrebröd?
- Jag gillar smörrebröd jättemycket, säger Joakim. Men jag har aldrig gjort det själv, så det ska bli spännande.
”Så lyxigt”
I Maxi-köket dukar Patrik Jivegård-Karlsson upp danskt rågbröd från Maxis eget bageri och en hel del gott att lägga på.
- Smörrebröd funkar bra både som aptitretare och en lite större måltid, säger Patrik. Vi gör dem ganska stora i delikatessdisken och de kan man ju dela om man bara vill ha en aptitretare, tycker jag.
Det första smörrebrödet Joakim lägger ihop får ett lager färskost med pepparrotssmak i botten. Därefter kommer sallad, rökt lax, riven färsk pepparrot, citron och dill. Färgglatt och fräscht.
- Det där blev ju jättebra. Så lyxigt, utbrister Joakim.
- Jag tycker att det är trevligt när det är färgrikt, säger Patrik. Vi äter lika mycket med ögat som med magen, så jag gillar att dekorera med mycket färg.
Dekorera med färg
Sedan rullar det på i Maxi-köket. Nästa smörrebröd består av stekt inlagd strömming, rödlök, råriven morot och persilja. Den sista varianten får ett par rejäla skivor rostbiff toppade med remouladsås, en näve rostad lök, tomater och persilja. Patrik tipsar Joakim om små enkla knep – som att göra snygga rosor av laxen och låta den tunna hovmästarsåsen rinna lite snyggt på egen hand. Den tjockare remouladsåsen däremot, ska klickas på utan att trycka till med skeden. Allt för att få till en snygg rätt.
- Det här var kul, säger Jocke. Jag har lärt mig hur mycket som helst. Smörrebröd kommer jag definitivt att bjuda på hemma.
Faktaruta:
Tre varianter på smörrebröd
Rökt lax: Rågbröd, färskost med pepparrot, salladsblad, rökt lax, hovmästarsås, riven färsk pepparrot, citron, dill.
Strömming: Rågbröd, smör, salladsblad, stekt strömming (panerad och inlagd i 1-2-3-lag), riven morot, rödlök och persilja.
Rostbiff: Rågbröd, smör, salladsblad, rostbiff, remouladsås, rostad lök, tomat, persilja.